Capul Doloșman este o atracție turistică din Dobrogea de Nord, spectaculoasă în orice anotimp. Faleza stâncoasă se întinde pe aproape 3 kilometri, fiind un punct de observație foarte interesant în zonă. Se spune că în antichitate, Capul Doloșman era denumit ”Pteron Akron”, care s-ar traduce prin ”promontoriul penelor”, însă numele actual are origini turcești și înseamnă ”Cap rău”.
Capul Doloșman este o arie protejată de interes național, rezervație naturală de tip floristic și faunistic, întinsă pe o suprafață de 125 de hectare, aflată pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca.
La cetatea Argamum-Orgame au fost descoperite 3 basilici
În interiorul cetății Argamum-Orgame au fost descoperite 3 basilici paleocreștine. Cea mică și cea mai veche, probabil chiar de la începutul legiferării creștinismului, a fost datată în secolul al IV-lea. Cea mijlocie a fost construită ulterior, iar cea mai mare este și cea mai nouă, a fost ridicată în jurul anului 500 e.n.
asilica mare a ars după aproximativ 50 de ani și a fost reconstruită cu 2-3 metri mai spre interiorul cetății. Zidul vechi este chiar pe marginea falezei stâncoase a Capului Doloșman. Probabil, faleza s-a surpat în acea perioadă și s-a decis scurtarea bisericii, pentru a fi eliminat riscul prăbușirii.
În afara sitului, în zona necropolei antice grecești se află și cel mai vechi mormânt grecesc din tot bazinul Mării Negre.
Indiferent în ce sezon ajungi în Jurilovca, poți vizita Capul Doloșman și cetatea Argamum-Orgame și nu vei regreta.