Comuna Jurilovca

Conform izvoarelor istorice, localitatea a fost întemeiată în 1826 de ruşii lipoveni veniţi din ţinuturile Donului şi Niprului.


Despre Comuna Jurilovca

Comuna Jurilovca este situată în partea central-sudică a judeţului Tulcea şi se învecinează cu următoarele zone administrative: la nord: comuna Sarichioi la sud: judeţul Constanţa la est: lacul Razelm (Razim) la vest: comuna Ceamurlia de Jos Pe direcţia nord-sud, comuna este traversată de drumul judeţean DJ 222. Distanţele faţă de cele mai apropiate oraşe sunt: Constanţa - 89 km Tulcea - 55 km Babadag - 32 km

Comuna Jurilovca este caracterizată de un climat continental, cu veri fierbinţi şi cu precipitaţii reduse. Iernile sunt, de regulă, călduroase, dar cu vânturi puternice. Temperatura medie anuală: 11o C. Precipitaţii: 400 ml/m2/an.

Jurilovca, cea mai cunoscută localitate lipovenească din ţara noastră, este amplasată pe malul lacului Goloviţa, lac care face parte din complexul lagunar Razelm - Sinoe. Conform izvoarelor istorice, localitatea a fost întemeiată în 1826 de ruşii lipoveni veniţi din ţinuturile Donului şi Niprului . Respectivii lipoveni, ca de altfel toţi din acest neam veniţi pe teritoriul României din aceleaşi zone, au plecat din ţinuturile lor de baştină în urma aplicării noilor reguli canonice de către Biserica Ortodoxă Rusă şi a măsurilor impuse de ţarul Petru cel Mare, care vizau europenizarea imperiului de la Răsărit. Deşi au trecut apropape 200 de ani de la întemeierea satelor lipoveneşti de la Jurilovca şi Sarichioi din zona Razelm - Sinoe, de la Carcaliu pe malul Dunării sau cele de la Mila 23 şi Periprava din Delta Dunării, aceste comunităţi au păstrat cu sfinţenie tradiţiile lor culturale. Ruşii lipoveni păstrează, de asemenea, limba maternă care este o rusă arhaică.