Agrement - Excursii - Obiective

Puteti face excursii  in locuri indite, putand admira zone de o frumusete rara.


Excursii - Agrement

DESCARCA BROSURA EXCURSII 2018 - PDF

 

Plaja Gura Portitei, un loc de poveste, departe de forfota citadina si dialogurile obscene din traficul exasperant, este o alegere inspirata pentru cei care-si doresc zile cu liniste si carora le place sa simta mereu nisipul sub picioare.

 

 

Rezervatia de pelicani Periteasa - Leahova – Portita - Rezervatie naturala deosebit de importanta datorita specificului sau floristic si faunistic. Aceasta zona, confera un spatiu optim pentru cuibaritul a foarte multe pasari rare, fiind totdata locul in care se gaseste cea mai mare colonie de pelicani din Europa, pelicanul comun.

 

 

Cetatea Enisala La 2 km est de comuna Enisala si 7 km de orasul Babadag, pe un deal calcaros, care domina ca un cuib de vultur zona lacurilor Razelm si Babadag, se afla ruinele fortaretei medievale Yeni-Sale (Enisala, Heracleea sau Heraclia). Cetatea de la Enisala, se numara printre monumentele de arhitectura militara de pe teritoriul Romaniei, ridicata in evul mediu care se remarca prin conceptie planimetrica, sistem de fortificatii, tehnica constructiva, elemente arhitectonice. Fortificatia a fost construita in a doua jumatate a sec. al XIV-lea de catre o autoritate care viza zona de la Gurile Dunarii. Pe baza tehnicilor constructive, s-a emis ipoteza ca singurii interesati de ridicarea unei cetati situata in cadrul sistemului de fortificatii din nordul Dobrogei, orientata spre mare pentru supravegherea traficului navelor, erau negustorii genovezi, care dispuneau de mari sume de bani castigate din comert si erau detinatorii monopolului navigatiei pe Marea Neagra.

 

Cetatea greco-romana Orgame/Argamum, Cetatea antică Orgame/ Argamum este prima aşezare de tip urban de pe teritoriul României, menţionată într-un izvor antic; Hecateu din Milet, menţionează existenţa coloniei milesiene Orgame - lajumătatea secolului VII i.Hr. După anexarea Dobrogei de către romani, aceştia o vor numi Argamum. Relicvele aşezării greceşti reprezintă o altă destinaţie turistică, făcând parte din porturile construite de greci la Marea Neagră, alături de Calatis, Tomis şi Histria. Împreună cu insula Bisericuţa, aflată la câţiva kilometri în faţa sa, în apele lacului Razelm, ar putea constitui - şi datorită ineditului peisajului care le încadrează - unul din punctele de atracţie ale turismului nord-dobrogean. Argamum este prima aşezare de pe teritoriul românesc atestată într-un izvor antic (Hekataios Milesius), care a avut o existentă îndelungată. Bazilica principală de aici este de formă rectangulară, despărţită în trei nave, prin trei şiruri de coloane. Zidurile erau construite din piatră îmbinată cu mortar. Absida edificiului este semirotundă în interior şi poligonală la exterior. Pe latura de sud a bazilicii, într-o perioadã mai târzie, au fost adăugate trei încăperi şi un baptisterium. Cercetările au dovedit că întregul complex se suprapune pe o altă bazilică de secol V, parţial dezvelită şi cercetată.

Capul Dolosman este reprezentat de partea estica a promontoriului Dolosman si cuprinde ruinele cetatii greco-romane Orgame – Argamum si zona de abrupt a falezei acestui promontoriu. Capul Dolosman este o faleza calcaroasa ce se intinde pe o distanta de 3 km , cu inaltimea maxima de 29 m, fiind singura faleza stancoasa din zona litorala a Romaniei.

 

Texte: metropotam.ro, wikipedia.com, info-delta.ro